HELLO TEENS :))

 

 
Рейтинг: 3.00
(1174)
Начало
Нещо интересно
Гарфилд
Каква личност сте? НОВО
Разходка из света - албуми и информация
За контакти
Слушай & Пей
Хари Потър
Този месец информация за "Коледа"
Клипчета
Китайски и обикновен хороскоп NEW!!
Гледанка NEW!!!!
Съновник
Търсачка
Въпроси и отговори
Фото Галерия ®
Адреси ®
Календар
Чат ®
ЗОВ ЗА ПОМОЩ
Базова
Честит празник
Деца пазете се!
Fun картички НОВО
Disney Stuff
Online Камера NEW
Online ФИЛМИ
Реклами,сайтове,банери
STOP SMOKING
Любовни калкулатори ®
Анкета ®
Форумче ®
Downloads ®
Видео
Музика
Картички


ТВ предавания Видове падащи картинки Помощна ♥ ИГРИ

Хари Потър / Дж.К.Роулинг

Дж.К.Роулинг
28.07.06 11:11
Вземи в gLOG

Джоан Катлин Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. във Великобритания. Сама определя себе си в детските си години като тиха, луничава, късогледа и не особено добра в спорта. Любимият й учебен предмет бил английският език. Случва се така, че двама от нейните най-близки приятели в детството били брат и сестра, чието бащино име било Потър. Обичала провинцията и разходките в полето, но най-много обичала да пише и да забавлява приятелите си, като разказва интересни истории.


В университета изучава френски език. Родителите й вярват, че това ще й помогне за кариерата на секретарка, но самата тя смята, че е от най-неорганизираните хора на Земята. През 1990 г., вече на 26 години, Джоан заминава за Португалия да преподава английски език. Там започва работа по третия си роман (първите два били определени като "много лоши"). Новата книга е за едно момче, което открива, че е магьосник, и попада в училище за магия и вълшебство. Роулинг се омъжва и през 1993 г. се ражда дъщеря й Джесика. Бракът приключва с развод и Джоан се мести в Единбург, Шотландия. Там работи като преподавател по френски език. По това време тя вече разполага с цял куфар, пълен с истории за Хари Потър. Решава да завърши романа за Хари и разбира се, да се опита да го публикува. Тя пише на масите в кафенета, докато Джесика спи. Шотландският съвет по изкуствата отпуска необходимата сума за завършване на романа и след няколко отказа Роулинг все пак успява да продаде правата за книгата на издателство "Блумсбъри". "Моментът, когато разбрах, че книгата за Хари ще бъде публикувана, беше сред най-щастливите в моя живот"- казва Джоан. Няколко месеца по-късно "Схоластик прес" купува авторските права за издаване в САЩ. Цената е достатъчна, за да се откаже завинаги от преподаването и да се посвети изцяло на творческата работа - нейната амбиция се сбъдва. Следват години, през които книгите за Хари Потър жънат невероятен успех в целия свят, печелят престижни литературни награди и завладяват въображението на милиони деца и възрастни.

Авторката има ясен план какво ще съдържа всяка от книгите, но както споделя: "Обичам да оставям някои неща да бъдат решени докато пиша. Така е по-забавно". Пише по 3 до 11 часа на ден, в зависимост от това "колко бързо идват идеите". Романите за Хари Потър трябва да се четат много внимателно, защото нещо, което според читателя е малка случка в първата книга, може да се окаже много важно по-късно. Макар да смята, че е неорганизирана, Роулинг планира книгите в детайли. Знае схемата на действието във всяка книга, записала е всичко и го пази в таен дневник на скришно място. Джоан няма план на "Хогуортс", защото би било много трудно да се начертаят стълбища и стаи, които се движат, но знае точно как изглежда замъкът. Измисля имената на домовете в "Хогуортс" докато пътува в самолет, и ги записва на хартиено пликче за прилошаване, което тя все още пази. Пази записани също така множество странни имена и избира от тях, когато нов герой се появи в действието. Някои от съществата в книгите за Хари Потър са измислени, други присъстват в легенди, така че са необходими познания, за да откриеш кои са измислени и кои - не. Писателите често използват истински хора за вдъхновение в своята работа и Роулинг не е изключение. Някои от образите пресъздават реални хора, но повечето са измислени. Рон Уизли много прилича на нейния най-стар приятел Шон Харис, на когото е посветила "Хари Потър и Стаята на тайните", а Хърмаяни прилича на нея, когато е била в училище. Авторката казва за Хари: "прилича на мен в някои случаи и е по-добър от мен в повечето случаи". Планира да пише по един роман за всяка учебна година в "Хогуортс", така че книгите ще бъдат общо седем. Ще има много нови същества и вълнуващи приключения, ще стане ясно защо някои вълшебници стават духове, когато умрат, какво са правили родителите на Хари...

През по-голямата част от живота си Джоан е писала. "Не мога да се сетя за по-хубава професия и наистина смятам, че това е нещото, в което съм добра". Писането може да бъде много забавно, но то е също и много трудна работа, което обаче не бива да бъде пречка. Нейният съвет към всички млади автори е "да четат възможно най-много, както аз. Това ще ви даде да разберете какво е нужно за доброто писане и ще обогати речника ви. Започнете да пишете за неща, които са ви известни, за своя опит, преживявания и чувства. Аз това правя." В самия край на 2001 г. Джоан Роулинг сключва брак с лекаря-анестезиолог и дългогодишен неин приятел Нейл Мърей. Това се случва на 30 декември в дома им в Шотландия. На церемонията присъстват 15 близки роднини и приятели. Очаква се съпругът й да я придружава докато пътува по света, и да помага на уникалната й писателска кариера.

 

Световен ден на книгата - чат с Роулинг
 

Дж. К. Роулинг: Здравейте всички! Ето ме тук, на живо - готова да отговоря на въпросите ви!

kylie: Благодаря ви за прекрасните книги, г-жо Роулинг. Само един въпрос: какви са вторите имена на Рон, Хърмаяни и Джини?
Дж. К. Роулинг: Удоволствието е мое. Бащини имена: на Джини, разбира се, е Моли, на Хърмаяни – Джейн, и на Рон (горкото момче) е Билиус.

Sirius Riddle: В кои домове са били Сириус, Лупин, Джеймс и Петигрю? Всички ми казват, че са били в „Грифиндор”, но аз няма да го повярвам, докато не го чуя лично от Дж. К. Роулинг!
Дж. К. Роулинг: Това е лично Дж. К. Роулинг, която казва, че наистина са били в „Грифиндор”!

Stacey: Ако можехте да направите многоликова отвара, в кого щяхте да се превърнете и защо? И какво щяхте да направите за часа, през който действа отварата?
Дж. К. Роулинг: Би ми харесало да бъда Тони Блеър за един час. Ще свикам пресконференция с пресата.

Adele: Благодаря за интервюто! Ще получи ли Хари втора целувка през последните си две години в „Хогуортс”?
Дж. К. Роулинг: Може да получи още една целувка (или две), но няма да кажа от кого...

hermione 3: Ще се съберат ли Хари и Хърмаяни?
Дж. К. Роулинг: Няма да кажа... но вие имате достатъчно „улики” досега, нали?

kylie: Какво означава Дж. в Ремус Дж. Лупин?
Дж. К. Роулинг: Джон. Скучно, но е истина.

Rita: Какво е станало с летящия мотор на Сириус?
Дж. К. Роулинг: Добър въпрос! Ще разберете, но истинските детективи сред вас може би могат да се досетят...

Rita: Ами Опаш? Има ли надежда да се спаси?
Дж. К. Роулинг: Винаги има надежда, разбира се. Ще разберете повече за него в шестата книга.

Rita: Какво се е случило с дядото и бабата на Хари? Ще научим ли нещо за тях?
Дж. К. Роулинг: Всички те са мъртви и не са особено важни за историята, въпреки че ще научите още малко за тях.

Kelpie_8: Ще се появи ли отново огледалото, което Сириус даде на Хари?
Дж. К. Роулинг: Добър въпрос! Ще намериш отговор!

Shannon: Как се чувствате, когато виждате деца, които четат книгите ви?
Дж. К. Роулинг: Чувствам се невероятно горда. Понякога ми се иска да ги побутна по гърба и да кажа: „Познай кой е?”, но успявам да се въздържа.

Cathedral: Ще чуем ли нещо от брата на Сириус – Регулус  в следващите книги?
Дж. К. Роулинг: Ами... той е мъртъв, тъй че е доста мълчалив тези дни.

SiriuslyLovinSirius: Ако видим отново Сириус, като какъв ще се появи?
Дж. К. Роулинг: Не бих могла да отговоря от страх да не обвиня себе си.

Rorujin: Използвал ли е Опаш пръчката на Волдемор, за да убие Седрик? Затова ли Седрик се появи от магическата пръчка на Волдемор, въпреки че Опаш го уби?
Дж. К. Роулинг: Точно така!

Potter47: Дали Хари ще каже на Невил за пророчеството?
Дж. К. Роулинг: Ще разкаже за пророчеството, когато е готов. Той има нужда от време сам да осмисли нещата.

Potter47: Какво ще е заглавието на шестата книга? А на седмата?
Дж. К. Роулинг: Ще се казва „Хари Потър и...” нещо. Хитро, не мислите ли? Мисля да се придържам към същия модел и за седмата.

Rorujin: Как така Доби може да се магипортира в „Хогуортс”, при положение че никой не може?
Дж. К. Роулинг: Той е домашен дух – те имат сили, които магьосниците не притежават (но и магьосниците имат сили, които домашните духчета нямат).

polly weasley: Ще се влюби ли Хари в друго момиче в шестата книга, или ще е твърде зает, за да бъде романтичен?
Дж. К. Роулинг: Ще е зает, да, но пък какво е животът без малко романтика?

Field: Как се е променил Хари от първата до петата книга, ако съдите по чувствата му?
Дж. К. Роулинг: Той очевидно преживя много от първата книга и петата беше тази, в която се промени. В шестата книга светът на магьосниците наистина е отново във война и той трябва да овладее чувствата си, за да бъде полезен.

Jangles: Ще напишете ли книги за Хари, след като вече е завършил училище?
Дж. К. Роулинг: Най-вероятно не. Но никога не казвам никога, защото всеки път, когато го правя, веднага нарушавам обещанието си.

Kirk Wilkins: Ще публикувате ли някога всичките си бележки с информация за поредицата? Би ми било много интересно да прочета 150 страници за историята на дименторите!
Дж. К. Роулинг: Кой е казал нещо за 150 страници за дименторите??? Със сигурност не съм била аз! Не мисля, че някога ще публикувам тетрадките си – има твърде много драсканици!

coolbeans3131: Бихте ли искала да видите същите актьори, които играят Хари, Рон и Хърмаяни, във всичките седем филма?
Дж. К. Роулинг: Да, бих искала, защото наистина харесвам и тримата.

Kirsten: Ако Хагрид беше истински и ви дойдеше на гости, какво щяхте да му сготвите за обяд?
Дж. К. Роулинг: Мисля, че щеше да е нещо като цял говежди бут. Много ме бива да правя йоркширски пудинг, тъй че също две дузини от тях.

snowball: Мислите ли, че филм, не по-дълъг от първия и втория, ще успее да опише дълга и сложна книга като „Огненият бокал”?
Дж. К. Роулинг: Мисля, че ще трябва някак да опростят сюжета. Стив Клоувс, сценаристът, е наистина добър и ако някой може да извлече същността на книгата, това е той.

Potter47: Дали сте взели идеята за захарните пера от “Charlie and the Chocolate factory”? Убеден съм, че в тази книга имаше захарни моливи.
Дж. К. Роулинг: Не знам дали съм го направила или не. Поне не и съзнателно. Не е чак толкова трудно да се сетиш – всички смучем краищата на химикалките и моливите си (или поне аз го правя), тъй че ми изглеждаше логично да са сладки. А в „Хогуортс” очевидно използват пера!

Delleve: Планирате ли други книги като „Фантастични животни и къде да ги намерим” и „Куидичът през вековете”?
Дж. К. Роулинг: Вероятно. Ако ги напиша, ще бъдат с благотворителна цел като първите две.

Jami: Свързан ли е Хари с Годрик Грифиндор?
Дж. К. Роулинг: Хората все се чудят с кого ли е свързан Хари... Може и да е.

Calliope: Ще се обединят ли някога светът на магьосниците и този на мъгълите?
Дж. К. Роулинг: Не, разделянето е завинаги, въпреки че книга шеста показва, че мъгълите забелязват все повече странни неща след завръщането на Волдемор.

Sirius Kase: Ще опознаем ли сем. Грейнджър? Хърмаяни единствено дете ли е?
Дж. К. Роулинг: Винаги съм си мислила, че Хърмаяни трябва да има по-малка сестра, но тя така и не се появи и някак си чувствам, че сега ще е твърде късно.

mnich: Вярно ли е, че Хари ще получи по-трайно нараняване в шестата книга?
Дж. К. Роулинг: Прочетох този слух в Мрежата, но не съм сигурна откъде е тръгнал. Не искам да говоря за това, какво ще се случи с Хари в книга шеста, но положително никога не съм казвала, че може да получи „по-трайно нараняване”.

Fran: На кой герой от книгите за Хари Потър приличате най-много?
Дж. К. Роулинг: Определено на Хърмаяни, когато бях млада. Но в мен има по малко и от Хари и Рон.

mnich: Зъл ли се е родил Волдемор?
Дж. К. Роулинг: Не вярвам въобще някой да се ражда зъл. Ще намерите повече за обстоятелствата около раждането му в следващата книга.

Softballchicky32: Докъде се простират магическите сили на Хагрид?
Дж. К. Роулинг: Той може да прави основни магии и понякога изненадва всички (включително себе си) с някои по-впечатляващи вълшебства. Разбира се, той е донякъде затруднен от факта, че магическата му пръчка е счупена и замаскирана в чадър.

LizardLaugh: Много харесвам Тонкс – тя е любимият ми нов герой. Ще играе ли по-главна роля в следващите книги и/или в живота на Хари?
Дж. К. Роулинг: Тонкс се навърта наоколо... И аз наистина я харесвам.

Arianna: Можем ли да вярваме на всичко, което казва Разпределителната шапка?
Дж. К. Роулинг: Разпределителната шапка несъмнено е искрена.

mnich: Ако работехте в света на магьосниците, каква мислите, че щеше да е професията ви?
Дж. К. Роулинг: Не мога да си помисля за нищо друго, което бих могла да правя на мястото на писането. Затова предполагам, че бих писала книги за магии!

Fenny: Ще се появява ли Лорд Волдемор по-често на сцената в следващите книги?
Дж. К. Роулинг: Ще го видите отново, но като повечето зли тирани той предпочита неговите поддръжници да вършат мръсната работа.

HG: Ще видим ли пак Стенещата Миртъл?
Дж. К. Роулинг: О, да, харесвам Миртъл – не мога да я пренебрегна задълго.

HPFreak7: Как Хари си върна Хитроумната карта, след като тя беше в Крауч-младши?
Дж. К. Роулинг: Много хора са ме питали за това – знаех си, че трябва да покажа как Хари се промъква в празния кабинет на Муди и си я взима. Но допуснах, че всички знаете – направил е точно това. Съжалявам!

Denise: Ако Хари Потър беше момиче, мислите ли, че приключенията му щяха да са различни?
Дж. К. Роулинг: Да. Представях си Хари като момче още отначалото и никога не съм мислила за Хариета Потър. Но съм сигурна, че много неща в книгите щяха да са различни. Рон като за начало – той щеше да бъде Роналда.

HG: Какво е второто име на Трелони?
Дж. К. Роулинг: Патриша.

Rita: Ще играе ли Невил по-голяма роля?
Дж. К. Роулинг: Мисля, че той вече има доста голяма роля. Невил доста се е променил с порастването си и е станал по-смел. Петата книга е наистина повратна точка за него.

Cathedral: Ще разберем ли още за значението на белега на Хари и по-специално на формата му в следващите книги?
Дж. К. Роулинг: Формата не е най-важното в белега и това е всичко, което ще кажа!

Adele: Ще бъде ли Хари при сем. Дърсли през цялото следващо лято?
Дж. К. Роулинг: Не цялото лято. Всъщност той скоро ще направи най-краткия си престой на „Привит Драйв”.

MauraEllen: Дали дългът на Опаш към Хари се е прехвърлил на Волдемор, когато Петигрю жертва ръката си, за да възстанови тялото на своя господар?
Дж. К. Роулинг: Не. Не мога да кажа нищо повече от това.

Echo: Изцяло по своя воля ли действаше Пърси в „Орденът на феникса”?
Дж. К. Роулинг: Опасявам се, че да.

Wild Rose: Ще разберем ли нещо повече за Нарциса Малфой, след като Луциус няма да се появява много често?
Дж. К. Роулинг: Да.

queenmarion: Забелязах, че всички в родословното дърво на семейство Блек са наречени на съзвездия. Умишлено ли е това и има ли някаква връзка със сюжета?
Дж. К. Роулинг: Това е просто семейна традиция, въпреки че Нарциса е изключение от правилото. Винаги съм мислила за нея като за Нарциса, затова реших да не променям името й само за да прилича на останалите. Много се приказваше, че по някакъв начин е свързана с Лили и Петуния заради имената на цветя, но тук мога да сложа край на този слух – Нарциса не е свързана с тях.

kelly_holland: Когато се превръщаш в зоомаг, можеш ли да си избереш в какво животно да се трансфигурираш, или това ти е „предопределено”?
Дж. К. Роулинг: Не можеш да избираш. Превръщаш се в животното, което ти подхожда най-добре. Представи си унижението, когато след години учене най-сетне се трансформираш и откриваш, че най-много наподобяваш брадавичеста свиня!

Josh: Точно в началото, когато Волдемор опитал да убие Хари, как така и двамата са оцелели?
Дж. К. Роулинг: Това е решителният и най-важен въпрос и ако отговоря сега, едва ли ще има полза да пиша следващите две книги... Затова няма да кажа!

hanna: Как се почувствахте, когато излезе първата ви книга за Хари Потър?
Дж. К. Роулинг: Горда, възторжена и изключително щастлива!

Amy: Какво видя Дъдли, когато се сблъска с дименторите в петата книга?
Дж. К. Роулинг: Добър въпрос! Ще разберете!

Chibimono: Имате ли някакви планове за Драко Малфой?
Дж. К. Роулинг: Имам план за всеки от героите ми. Всъщност това е наистина добър момент да отговоря на въпроса за Драко и Хърмаяни, на който несъмнено г-жа Радклиф е отговорила доста безразсъдно. Ще се получи ли нещо между тях в шестата/седмата книга? НЕ! Проблемът е, разбира се, в това, че момичетата харесват Том Фелтън. Но Драко НЕ Е Том Фелтън! (Моята дъщеря също много харесва Том, защото той я научи да играе „Diablo”.)

ashvital: Коя от книгите за Хари Потър се харесва най-много на дъщеря ви?
Дж. К. Роулинг: Би трябвало да харесва „Огненият бокал” или „Орденът на феникса” – допада й екшънът!

HPFreak7: Как мъгълските родители се съгласяват да пуснат децата си да отидат в „Хогуортс” – странно място, за което никога преди не са чували? Не мислят ли, че е някаква шега?
Дж. К. Роулинг: В случая с мъгълските родители се изпращат специални пратеници, които да им обяснят всичко. Но не забравяйте – те все пак ще са забелязали, че има нещо странно в децата им през предишните десет години, тъй че няма да им дойде като гръм от ясно небе.

Helen: Съзнавате ли, че Хари и компания седят на метлите си назад, обратно? Как можеш да балансираш така?
Дж. К. Роулинг: Очевидно не си прочела „Куидичът през вековете”, иначе щеше да знаеш за омекотяващата магия! Купи си книгата – тя е с благотворителна цел!

renata: Какво се е случило между Хърмаяни и Виктор Крум през лятото?
Дж. К. Роулинг: Рон също би искал да знае...

Persia: Какво ще видят мъгълите, ако погледнат „Хогуортс”?
Дж. К. Роулинг: Хубаво име, Persia. Няма да видят нищо повече от срутен замък с големи табели: „Пази се! Опасност!”

katty: Ако можехте да имате магическа способност, коя бихте си избрали, освен способността ви да пишете (защото това вече го притежавате)?
Дж. К. Роулинг: Бих искала да мога да летя. И понякога да карам гласовете на другите хора да не се чуват.

starlinguk: Вярвате ли в пророчества в истинския живот?
Дж. К. Роулинг: Не. Дори в магьосническия свят, както обясни професор Макгонъгол в „Затворникът от Азкабан”, истинските пророци са голяма рядкост.

Cris: Всички копнеем да чуем отговора на един въпрос – как върви писането на шестата книга и кога ще бъде издадена?
Дж. К. Роулинг: Не мога да кажа кога ще излезе, защото това зависи от моите издатели. Но върви наистина добре – харесва ми да я пиша!

Andrews: Ще умре ли Волдемор в последната книга?
Дж. К. Роулинг: Наистина ли мислите, че ще отговоря на това?

Ernie: Чудя се дали ще ни кажете каква форма биха приели покровителят и богъртът на професор Снейп? Много ми е любопитно.
Дж. К. Роулинг: Няма да ви кажа, Ernie, защото бих ви издала твърде много! Чудя се дали Ernie е истинското ви име (Дядо ми се казваше така) ?

bertieana: Ще видим ли скоро Крум?
Дж. К. Роулинг: Ще го видите отново, въпреки че няма да е много скоро.

Adele: Кои са двете „непознати момичета от „Грифиндор” в курса на Хари?
Дж. К. Роулинг: О, разбрах какво имате предвид! Тетрадката не ми е подръка и не мога да си спомня. Това е ужасно! Ще се опитам да се сетя преди края на чата!

Fiona: Бълбук-бълбук, трудности и тежък труд, отговори на въпроса, с който се тормозя, жабешки крака, от прилепски крила – как са ти хрумнали всички заклинания? Великден, рожден ден, картички коледни, защото намирам го трудно за мен!
Дж. К. Роулинг: Понякога използвам части от „истински” магии, които хората вярват, че действат, но най-често си ги измислям.

Field: Планирате ли Джини да се прояви като „пораснал” герой в следващите две книги?
Дж. К. Роулинг: Ами сега след като Джини престана да се стеснява и мълчи в присъствието на Хари мисля, че ще видите, че тя е доста силен характер (и винаги е била – помните ли, че Рон каза в „Стаята на тайните”: „Тя никога не млъква”?).

alixnecole: Допитаха ли се до вас, когато избираха актьорите за филма?
Дж. К. Роулинг: Да, Крис Кълъмбъс, който беше режисьор на първия филм, ме попита дали има някой, който мисля, че е подходящ, и аз казах на един дъх: „РобиКолтрейнЗаХагрид”.

Will: Кое е любимото ви магическо животно?
Дж. К. Роулинг: Определено фениксът.

amanda: Искам да съм писателка. Някакви съвети?
Дж. К. Роулинг: Чети колкото можеш повече. Продължавай да пишеш, после захвърляй нещата настрани, докато един ден не направиш нещо, за което да не мислиш, че е за кошчето. Пиши това, за което знаеш. Не се предавай!

RAXTA: Как измислихте куидича?
Дж. К. Роулинг: Бях в хотелска стая, след като скъсах с тогавашното си гадже, и в онзи момент измислих куидича. Като погледна назад, мога да разбера защо съм харесала идеята за блъджърите.

Saskia: Хагрид спомена във „Философският камък”, че е алергичен към котки. Защо тогава никога не киха, когато Крукшанкс е наоколо?
Дж. К. Роулинг: Той не се навърта много около Крукшанкс. Аз също съм алергична към котки и мога да съм в една стая с някоя само за мъничко. Но, разбира се, Крукшанкс не е съвсем котка. Прочети „Фантастични животни...”!

Phoenix_Tear: Сънували ли сте някога нещо, което да ви е помогнало в писането на поредицата за Хари?
Дж. К. Роулинг: Не, но ми се иска да бях! Въпреки това веднъж сънувах нещо невероятно за Николас Фламел.

Luisa: На колко години са Бил и Чарли Уизли в сравнение с останалите деца от семейството?
Дж. К. Роулинг: О, Боже, математика! Чакайте да помисля... Бил е две години по-голям от Чарли, а Чарли – две години по-голям от Пърси.

Leanne: Ако можехте да прекарате един ден с някой от своите герои, кой щеше да е той и какво щяхте да правите?
Дж. К. Роулинг: Струва ми се, че най би ми харесало да прекарам един ден с Хари. Ще го изведа да хапнем и ще му се извиня за всичко, което съм му струпала на главата.

Kyla: Какво е накарало Сириус да подмами Снейп при Плашещата върба?
Дж. К. Роулинг: Защото Сириус ненавиждал Снейп (и чувствата им били абсолютно взаимни). Ще научите повече за това, когато му дойде времето.

zwimmey: Смятате ли да пишете детска научна фантастика, или ще преминете към съвсем друг жанр?
Дж. К. Роулинг: Не мисля, че бих била особено добра в научната фантастика – трябва да се знае някаква наука! Вероятно съвсем различен жанр.

kai: Къде ходят на училище децата от магьоснически произход преди „Хогуортс”?
Дж. К. Роулинг: Могат да отидат в мъгълско начално училище или ги обучават вкъщи. С децата на сем. Уизли например се е занимавала госпожа Уизли.

faye109: Дванайсет ли е максималният брой СОВА, които мажеш да изкараш?
Дж. К. Роулинг: Да, мисля, че това съм го импровизирала.

Debbie: Какво ще работи Рон, след като завърши училище?
Дж. К. Роулинг: Зависи дали въобще ще завърши училище... Няма да ви кажа!

Krish: Мислите ли, че филмите отразяват достатъчно добре книгите?
Дж. К. Роулинг: Смятам, че са доста точни спрямо книгите. „Хогуортс” изглежда точнотака, както си го представях – вложих доста в това, как да изглеждат различните места.

spud: Какъв тип книги сте чели, когато сте били по-млада?
Дж. К. Роулинг: Всякакъв – както книги за възрастни, така и за деца.

julesrbf: Как измислихте думата „мъгъл”?
Дж. К. Роулинг: Търсех дума, която да изразява глупост и едновременно с това обич. Наум ми дойде „мъг” (англ. „mug” – балама, някой лековерен) и аз просто я посмекчих. Според мен думата „мъгъл” звучи доста мило и приятно. На онзи етап не знаех, че ще бъде използвана като жаргонен израз.

Siriusstar: Чистокръвен магьосник ли е Лупин?
Дж. К. Роулинг: Наполовина.

bibwhang: Ще влезе ли някога Рон в отбора по куидич на „Грифиндор”?
Дж. К. Роулинг: Ами той вече е там! Въпросът е дали новият капитан ще му позволи да остане.

Lucy: Какво се случи с Опаш?
Дж. К. Роулинг: Ще разберете в шестата книга!

Bradley y4 Griffyndor: Защо нарекохте училището „Хогуортс”?
Дж. К. Роулинг: Опитах всякакви различни версии на името. Тогава думата се появи в главата ми и знаех, че това е „правилната”.

Sussie: Чух, че цветът на очите на Хари ще е много важен в следващите книги. Вярно ли е?
Дж. К. Роулинг: Без коментар!

bubbles: Ако бяхте Хари Потър за един ден, какво щяхте да направите?
Дж. К. Роулинг: Ако лично аз бях Хари Потър, щях да се скрия някъде. Но това е само защото знам какво идва!

Luisa: Драко единствено дете ли е?
Дж. К. Роулинг: Да. Не бихте искали още Драковци, нали?

Majeed: До каква степен си представяте „Хари Потър” като нравствена [морална] приказка?
Дж. К. Роулинг: Не го приемам като морална приказка, поуката струи естествено от историята – малка, но значителна разлика. Мисля, че всяка книга, която има за цел да учи или поучава, вероятно понякога се пише трудно (въпреки, че мога да дам няколко примера).

Maidenhead Library: Защо избрахте да пишете за магьосници?
Дж. К. Роулинг: Те ме избраха... идеята просто се появи в главата ми и знаех, че трябва да я напиша.

Kings Park primaery school: Какъв играч бихте искали да бъдете, ако можехте да играете куидич?
Дж. К. Роулинг: Кой не би искал да е търсач?! Но все пак мисля, че бих била ужасна в куидича – не съм спортна натура, страхувам се от високо и съм доста непохватна. Някъде на нивото на Невил съм.

Ali: Защо Дъмбълдор се доверява на Снейп?
Дж. К. Роулинг: Още един чудесен въпрос, на който не мога да отговоря. Просто ще кажа, че Снейп е разказал историята си на Дъмбълдор и Дъмбълдор му е повярвал.

Magwitch: Ако можехте да бъдете героиня от „Философският камък”, коя щяхте да сте?
Дж. К. Роулинг: Хърмаяни. Определено не Панси Паркинсън!

Madina: Мислите ли някога да посетите Русия? Там има много ваши фенове, които си мечтаят да се срещнат с вас!
Дж. К. Роулинг: С удоволствие бих посетила Русия – това е мое отдавнашно намерение, тъй че нищо не се знае! Но синът ми все още е твърде малък за дълги пътувания – все още няма годинка.

class 14: Ако бяхте зоомаг, в какво животно щяхте да се превръщате и защо?
Дж. К. Роулинг: Дадох на Хърмаяни моята идея за зоомаг, защото това е любимото ми животно. Ще намерите отговора в Нужната стая, „Орденът на феникса”!

LRGS School: Кой герой харесвате най-малко?
Дж. К. Роулинг: Вероятно вуйчо Върнън.

katrin: Как се чувствате, когато децата ви казват, че благодарение на вас са започнали да четат книги?
Дж. К. Роулинг: Никой не би могъл да каже нещо, което да ме зарадва повече. Това е най-прекрасното, което бих могла да чуя!

novell: Намирам Стенещата Миртъл за най-тъжния герой в книгите ви, който внушава нещо като смес от отвращение и състрадание едновременно. Ще играе ли някаква роля и по-нататък?
Дж. К. Роулинг: Ще я видите отново. Не я ли харесвате? Знам, че е малко отблъскваща, но затова съм толкова горда с нея.

Class A.G: На основата на истински хора ли сте създали Волдемор? Ако е така, свързана ли сте с тях?!
Дж. К. Роулинг: Не съм създала Волдемор на основата на никой реален човек!

gazza: Ще стане ли Хари директор на „Хогуортс”?
Дж. К. Роулинг: Не съм убедена, че мога да видя Хари с научна кариера – той е свидетел на толкова много действие!

Hannah: Когато срещнахте актьорите, почувствахте ли, че си подхождат с героите ви?
Дж. К. Роулинг: Да. Особено Ема Уотсън – тя много прилича на Хърмаяни. Когато говорих за първи път с нея, разбрах, че е идеална за ролята.

dsm: Ще се увеличат ли още повече силите на Хари?
Дж. К. Роулинг: Да, той наистина напредва като магьосник (което е наистина е хубаво, защото знам какво го очаква).

book: Защо Волдемор е избрал Хари, а не Невил?
Дж. К. Роулинг: Дъмбълдор обясни това в „Орденът на феникса” – Волдемор е видял себе си в момчето със смесена кръв и затова решил, че то ще представлява по-голяма опасност.

Cookie246122: Защо убихте Сириус? Това много ме натъжи...
Дж. К. Роулинг: Много, много съжалявам! Не исках да го правя, но имаше причина. Ако мислите, че можете да ми простите, продължавайте да четете и ще разберете. (Сега се чувствам наистина виновна!)

Megan: Има ли връзка между Снейп и вампирите?
Дж. К. Роулинг: Ъъъ... Не, не мисля.

Harry: Волдемор има ли дете?
Дж. К. Роулинг: Не. Волдемор като баща? Това не е особено приятна мисъл..

Joshua: С какво участвахте в правенето на филмите и изглежда ли „Хогуортс” както си го представяхте?
Дж. К. Роулинг: „Хогуортс” изглежда точно както си го представях. Беше изключително странно да ходя из Голямата зала – точно като да се разхождам в собствения си мозък!

eastbrook4: Защо Хари и Чо трябваше да се разделят?
Дж. К. Роулинг: Това е животът... опасявам се. Те никога нямаше да са щастливи, тъй че е по-добре, че скъсаха навреме!

pablo: Ако Хари умре в края на поредицата, Волдемор непобедим ли ще бъде?
Дж. К. Роулинг: Не бих могла да отговоря. Ще трябва да прочетете седмата книга!

Tanya J Potter: Ако можехте да промените нещо около Хари Потър, какво щеше да е то?
Дж. К. Роулинг: Има много неща, които бих променила. Не мисля, че който и да било писател е напълно доволен от това, което е написал. Някой ден – когато седмата е завършена – ще прегледам отново всичките книги.

SnapesForte: Лудоокият Муди истинският ли е този път? И ако е, замесен ли е в нещо подозрително? Защото действа твърде много като Крауч – разглежда внимателно храната и т.н.
Дж. К. Роулинг: Всъщност е тъкмо обратното – Крауч действаше точно като истинския Муди.

Catheldral school: Опаш ще се отблагодари ли някога на Хари?
Дж. К. Роулинг: Ще видите... само продължавайте да четете!

Vicky: Как реагирате, когато книгите/филмите ви са обсъждани от критици?
Дж. К. Роулинг: Зависи какво казват. Понякога съм съгласна с критиките, въпреки че не бих могла да кажа, че това е забавно. Зависи също кой го казва. Има голяма разлика между това, да те критикува човек, на когото наистина се възхищаваш (което се е случвало!), и някой, когото въобще не уважаваш (от което не боли!).

HarriFreak: Кой е този смъртожаден, „който никога няма да се завърне”?
Дж. К. Роулинг: Ще трябва да помислите върху това, но в много сайтове го има... и то правилно.

Damaged: Ще се оправи ли някога Уинки?
Дж. К. Роулинг: Бедната Уинки... Опасявам се, че тя никога няма да е напълно излекувана от своята пристрастеност към бирен шейк.

AjXTee: Колко време ви отнема да направите план на книгата, преди още да сте започнала да пишете? Или измисляте нещата в действие?
Дж. К. Роулинг: Трудно е да се каже. Шестата книга беше планирана от години, но преди да започна да пиша сериозно, прекарах два месеца в преглеждане на плана, за да съм сигурна, че знам точно какво правя (уча се от грешките си – не проверих плана за „Огненият бокал” и ми се наложи да пренапиша една трета от книгата).

Kings Park primery school: Какво ще стане с брата на Хагрид?
Дж. К. Роулинг: Ще разберете в шестата книга. Слава Богу, че стана малко по-контролируем.

Дж. К. Роулинг: Съжалявам, но изоставаме с времето... Какво ще кажете за още три въпроса?

Kaidi MacKay: Дъмбълдор остарява – ще му бъде ли по-трудно да се изправи срещу Волдемор следващия път?
Дж. К. Роулинг: Остарява, но се справи добре в края на „Орденът на феникса”, тъй че в него все още има живот!

miggs: Ще има ли нов министър на магията в следващите книги?
Дж. К. Роулинг: Да. Най-сетне конкретна информация – чувам ви как викате!

Bobby: Нещо за предисторията на поредицата?
Дж. К. Роулинг: Не, без предистория. Тя не ви е нужна. Когато довърша поредицата, ще знаете цялата предистория!

Дж. К. Роулинг: Е, това беше. Имаше 16 хил. въпроса и много съжалявам, ако на вашите не е отговорено, но се надявам някой друг да го е направил. Беше ми наистина приятно, надявам се и на вас! Сега да се връщам към следващата глава от книгата... Много любов!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1123